Meer Weten over

Heb je, je wel eens af gevraagd, wanneer je door de stad loopt, als de stenen konden spreken welke verhalen zouden ze vertellen?

Aan de hand van het boek Wandelingen in en om Amsterdam geschreven door Cornelis van der Vijver in 1829 recreëert deze website de tocht die in 1829 gelopen werd in 2017.

Cornelis beschrijft in zijn boek 15 wandelingen die hij maakt met zijn Brabantse vriend door Amsterdam waarbij hij allerlei markante gebouwen benoemd en daarover verteld.  Deze website duikt in de archieven en bibliotheken om de verhalen van deze gebouwen weer tot leven te wekken en Cornelis’ wandelingen te recreëren in de Amsterdam van nu.

Cornelis’ boek is in een bijzondere tijd geschreven: in 1815 werd de Verenigd Koninkrijk der Nederlanden officieel uitgeroepen en werd Amsterdam de hoofdstad, de economie trok weer aan en Amsterdam krabbelt weer langzaam uit de armoede. Maar de echte welvaart van de industrialisatie moet nog op zich wachten. Cornelis’ Amsterdam zit als waren in het oog van de storm met de Franse overheersing en opstanden net achter de rug is de industrialisatie nog een paar jaar verwijderd. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw veranderd de stad drastisch dankzij de welvaart komen er iconische gebouwen, parken en wijken die wij nu als kenmerkend Amsterdam beschouwen.

Lees hier het boek Wandelingen in en om Amsterdam:

Leer meer over Cornelis van der Vijver

 

Geef een reactie